Webshop

Menu

Airco check en airco service beurt

Airco-check

Laat uw airco tenminste één keer per jaar controleren en eens per vier jaar opnieuw vullen.

Voorkom hoge kosten en maak gebruik van de Airco Check!
Voor het beste klimaatcomfort in uw auto is regelmatig onderhoud aan de airco absoluut noodzakelijk.

Dank zij een matig of slecht werkende airco kan de auto veel meer brandstof gaan gebruiken, immers met te weinig koelmiddel moet de airco compressor veel meer werk verzetten, de noodzakelijke smering wordt onvoldoende of slecht en hierdoor ontstaat snel slijtage die vaak onomkeerbaar is en bovendien zorgt voor verstopping in cruciale delen van het systeem;
Hoge kosten aan het airco systeem kunt u voorkomen. Laat daarom uw airco minimaal eens per jaar controleren.

Naast extra kosten kan ook de gezondheid bij een slecht werkende airco in het geding komen. Bacteriën, sporen en schimmels zetten zich sneller vast vast op de componenten van uw airco-installatie bij een slecht werkend systeem en zullen zich graag via de ventilatieroosters gaan nestelen in het interieur. Bij gevoelige personen kan dit allergische reacties veroorzaken – zoals niezen, hoesten en tranende ogen.

Wacht daarom niet met het onderhoud aan uw airco tot er geen of bijna geen koeling van het systeem meer is en wellicht onaangename geuren u op dramatische wijze op de risico’s voor uw gezondheid wijzen.
Een regelmatige desinfectie van de verdamper werkt preventief.

 

Bezuinig niet op de verkeerde dingen en maak tijdig bij ons een afspraak voor een Airco-Check!

  

 

Wat gebeurt er bij Airco onderhoud?

* Het koudemiddel wordt afgetapt.
* Het filter of de droger worden zonodig vervangen.
* Het systeem wordt afgeperst met droge stikstof.
* Vocht wordt met een vacuümpomp uit het systeem verwijderd.
* Compressorolie wordt zonodig bijgevuld.
* Fluor contrastvloeistof wordt preventief toegevoegd.
* Alle onderdelen worden visueel gecontroleerd.
* De verbindingselementen en de bedrading van de bedieningselementen worden gecontroleerd.
* De airconditioninginstallatie wordt opnieuw gevuld met de
   door de fabrikant voorgeschreven hoeveelheid koudemiddel.
* Het interieurfilter wordt gecontroleerd en indien noodzakelijk vervangen.
* Het complete systeem wordt gecontroleerd op functioneren en lekdichtheid.
* De resultaten van de afzonderlijke controlestappen worden gedocumenteerd.
* Een airco verversingssticker wordt in het motorcompartiment geplaatst.

 

Waarom preventief een fluor contrastvloeistof gebruiken?

Contrastvloeistof is een 100% geconcentreerde fluoriserende vloeistof om eenvoudig lekkages op te sporen met behulp van een UV lamp. De contrastvloeistof zal zich in het airco systeem vermengen met het koudemiddel en de compressorolie en zodoende door de gehele installatie worden getransporteerd.

Als zich in het aircosysteem een lekkage voordoet zal een kleine hoeveelheid contrastvloeistof naar buiten lekken en daardoor zichtbaar worden voor de aircotechnicus. Daarmee is de lekkage gelokaliseerd en kan de aircotechnicus het probleem oplossen. Nadat de contrastvloeistof is geìnjecteerd zal de aircotechnicus een sticker in het motorcompartiment plakken om aan te geven dat er contrastvloeistof is geìnjecteerd.

Bij een volgende periodieke controle kan dan meteen worden geconstateerd dat er reeds contrastvloeistof in het aircosysteem aanwezig is.

 

Geurbehandeling

De vuildeeltjes die door het interieurfilter worden tegengehouden reageren na enige tijd op de luchtvochtigheid. Bij een te oud filter kan dit resulteren in het ontstaan van onaangename geuren. Door de verzameling van bacteriën, schimmels en andere micro-organismen op de verdamper kan een muffe geur ontstaan en kunnen zelfs allergische reacties optreden. Dit probleem kan worden voorkomen door het filter regelmatig te vervangen en de verdamper geregeld te desinfecteren

Door de verzameling van bacteriën, schimmels en andere micro-organismen op de verdamper kan een muffe geur ontstaan en kunnen allergische reacties worden opgeroepen.

De verdamper is ingebouwd onder het dashboard en geïntegreerd in het ventilatiesysteem. Deze moeilijk toegankelijke plaats biedt met zijn donkere en vochtige omgeving de ideale omstandigheden voor het ontstaan van bacteriën, schimmels en micro-organismen. De basis hiervoor wordt gevormd door vuildeeltjes uit de omgevingslucht die blijven plakken op de lamellen van de verdamper. Deze ongewenste smetstoffen komen via het ventilatiesysteem in het gehele voertuiginterieur terecht. Bij veel mensen veroorzaken deze smetstoffen allergische reacties (niezen, hoesten, tranende ogen). De micro-organismen veroorzaken daarbij vaak een muffe, onaangename geur. Door de verdamper regelmatig te desinfecteren worden de aanwezige micro-organismen gedood. Een professioneel uitgevoerde desinfectie is ongevaarlijk voor de gezondheid.

 

Hoe vaak moet mijn airco gereinigd en gevuld worden?

Elke auto met airco heeft airco-onderhoud nodig. Het koudemiddel moet om het jaar worden aangevuld. Eens per 4 jaar moet het koudemiddel worden gevuld en gerecycled. Daarnaast raden wij je aan om je airco eens per jaar te laten reinigen.