Webshop

Menu

Nieuws

Bandenlabel bespaart 100 miljoen euro

Sinds de invoering van het Europese bandenlabel in 2012 is er in Nederland voor circa 100 miljoen euro aan kosten bespaard dankzij de montage van betere banden. Dat blijkt uit studie van TNO.

TNO voerde in 2013 een onderzoek uit naar de potentiële besparingen wanneer iedere auto in Nederland op de best verkrijgbare banden zou rijden, dat wil zeggen met de beste score op het EU-bandenlabel. Destijds werd uitgegaan van een besparing van 931 miljoen euro. Daarbij werden onder meer de brandstofbesparing door een lagere rolweerstand en daarmee de lagere CO2-uitstoot, het aantal verkeersongevallen door de kortere remweg en de geluidsoverlast meegenomen.

Inmiddels is hiervan dus 100 miljoen euro gerealiseerd. TNO-onderzoeker Stephan van Zyl verwacht dat de gerealiseerde kostenbesparing tot 2020 oploopt tot 150 miljoen euro, maar de hoogst mogelijke besparing is inmiddels bijgesteld naar 700 miljoen euro. Wanneer alle auto’s ook nog eens de juiste bandenspanning zouden hebben kan hier nog een besparing van 120 miljoen euro aan worden toegevoegd.

 


Source: Kentyre

There are no news messages.