Webshop

Menu

Nieuws

Winterbandentest 2016 ANWB

alt text

Uit de bandentests van de ANWB blijkt keer op keer dat de best mogelijke aanpassing aan zomerse- en winterse rijomstandigheden is: een goede zomerband voor de zomer en een goede winterband voor de winter. Een alternatief voor de seizoensgebonden wissel van zomer- en winterbanden is sinds enige jaren de zogeheten all seasonband.

Afgelopen jaren hebben we die ook regelmatig getest (meest recent in de winterbandentest 2014) maar vrijwel nooit zat er een band tussen die ook in alle seizoenen een voldoende scoorde en die we konden aanraden. Hierbij ging het dan niet alleen om duidelijke tekortkomingen ten opzichte van winterbanden in de sneeuw maar juist ook om slechte (lees onveilige) prestaties onder zomerse omstandigheden. In 2015 introduceerde Michelin de CrossClimate - volgens Michelin een zomerband met winterse eigenschappen. Zou die band dan wel de ideale all seasonband zijn? Reden genoeg om hem te testen.

Beste all seasonbanden 2016: Michelin en Vredestein

Van de zeven geteste all seasonbanden (bandenmaat 205/55 R16V) kunnen we er twee aanraden, de Michelin CrossClimate en de Vredestein Quatrac 5. De Michelin is overtuigend de testwinnaar. In de zomer zit deze band op het niveau van een goede zomerband. De slijtage is zeer laag net als het brandstofverbruik. Op nat wegdek presteert de band zowel in warme zomerse als in koude winterse omstandigheden goed. Op sneeuw heeft de CrossClimate niet het niveau van een echte winterband maar scoort de band wel een voldoende. Deze band kan met recht een zomerband met ook winterse eigenschappen worden genoemd, zoals Michelin ook doet.

De andere all seasonband die we kunnen aanraden, de Vredestein Quatrac 5 haalt niet het niveau van de Michelin onder zomerse omstandigheden maar scoort wel voldoende. Een zesje zeg maar, waar de Michelin een ruime 7 op het testrapport krijgt. Op sneeuw doet deze band het iets beter, een 6,5 waar de Michelin een 6 krijgt. Net als de Michelin krijgt de Vredestein op geen enkel onderdeel een onvoldoende zodat we ook deze band kunnen aanraden. De overige 5 geteste all seasonbanden krijgen wel op één of meerdere testonderdelen een onvoldoende zodat we deze banden slechts beperkt (3) of niet (2) aanraden.

Wie optimale prestaties in zomer én winter wil is het beste af met goede zomer- en winterbanden. Maar in een vlak land als Nederland, met relatief milde winters en weinig sneeuwdagen, zijn de met 3 sterren geteste (aan te raden) all seasonbanden een veilig alternatief.

Beste winterbanden 2016

Naast all seasonbanden hebben we natuurlijk ook winterbanden getest. Dit jaar de bandenmaten 185/65 R 15T en 225/45 R 17V. De eerste maat vinden we vooral onder auto’s uit de kleine middenklasse, zoals VW Polo, Peugeot 208 en Renault Clio. De andere maat is een sportieve bandenmaat die we vinden onder sportieve uitvoeringen van de middenklasse en grotere middenklasse. Denk hierbij aan Audi A3, BMW 1- en 3-serie of VW Golf GTI.

Een sportieve auto, met hoge prestaties en een sportief afgestemd onderstel stelt ook hoge eisen aan het prestatie potentieel van een band. Wellicht was dit de reden dat in de maar 225/45 R 17V maar één van de dertien geteste banden echt goed scoort, de Dunlop Winter Sport 5. Daarachter komen 10 banden die 3 sterren scoren en die we kunnen aanraden. Twee banden raden we slechts beperkt aan.Dat zijn de BF Goodrich g-Force Winter en de Matador MP92 Sibir Snow.

In 185/65 R 15 hadden we 15 banden in de test. Twee scoorden goed (4 sterren) en zijn zeer aan te raden; de Goodyear UltraGrip 9 en de Michelin Alpin A4. Daarachter een groep van 11 banden met minder overtuigende prestaties maar zonder onvoldoendes. Die banden kunnen we ook aanraden. Tenslotte 2 banden die slecht scoorden, die raden we niet aan. Dat zijn de Firestone Winterhawk 3 en de Kleber Krisalp HP2.


Source: Kentyre Banden en Wielen

There are no news messages.